Forrás: canva
Narancslekvár
Sziasztok, a mai nap természetesen Budapesten találom magamat, ahol általában elkészítem ezt a finom házi lekvárt. Szeretem a lekvárokat, különösen a narancslekvárt. Olyan vidám, friss és élénk íze van, ami számomra a nyarat idézi.
Hozzávalók
- 1 kg narancs
- 1 kg cukor
- 1 ks vaníliarúd
- 1⁄2 citrom leve
Eljárás
A narancsokat alaposan mossuk meg, hiszen a héját is felhasználjuk majd. Én erre mindig ecetes vízben áztatott szivacsot használok, nagyon hatásos.
A narancsokat vágjuk fel, majd magozzuk ki. Próbáljuk meg a narancspépet megőrizni, mert ez adja a lekvár kissé darabos textúráját.
Daráljuk le a citrusok héját, de nagyon vékonyan, mert a belső fehér rétege keserű. Ezt a hibát egyszer elkövettem,2 és nem volt kellemes.
Helyezzük a narancshéjat, a pépet, a cukrot, a vaníliarúdot és a citromlevet egy lábasba, és főzzük kis lángon, amíg az összes cukor fel nem oldódik. Fontos, hogy közben folyamatosan keverjük, nehogy az aljára égjen.
Főzzük tovább nagy lángon, amíg a lekvár sűrű nem lesz. Tapasztalatom szerint ez kb. 40 perc.
Ha kész, azonnal töltsük steril üvegbe a lekvárt, majd zárjuk le. Nekem az a módszerem, hogy deszinfekció céljából előtte forró vizet öntök az üvegekbe, sindolyarább letörlöm, majd belehalom a lekvárt.