Omlós gyümölcsös pite
Hozzávalók
Tészta:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj, felkockázva
- 50 g porcukor
- 1 tojás
- csipet só
Töltelék:
- 5 Csésze friss gyümölcs (pl. eper, málna szeder cseresznye) felszeletelve vagy egészben
- 50 g cukor
- 2 evkanál kemítő
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Eljárás
Először elkészítjük a pite tésztát. Ehhez a lisztet, hideg vajat, cukrot és sót morzsás állagúvá dolgozzuk.
Hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, kevés hideget is adjunk hozzá, hogy könnyen formázható legyen.
A tésztát folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a gyümölcsös tölteléket. Egy tálban összekeverjük a friss gyümölcsöket, cukrot, keményítőt, citromlevet vaníliakivonatot. A pite tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és egy sütőformába helyezzük úgy, hogy az alját és a falát is beborítsa.
A gyümölcsös tölteléket ráhalmozzuk a pite tésztára.
A pitét előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára pirul, és a gyümölcsök lágyak és szaftosak lesznek.
Tálalás előtt hagyju k kihűlni.