Forrás: canva
Palócleves
A palócleves eredeti hagyományos magyar étel, mely a nevét Palóc közösségről kapta. Nagy imádója volt Kossuth Lajos, a híres magyar államférfi.
Hozzávalók
- 500 g birkahús (lehet szárnyas vagy marhahús is)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál só
- 2 l víz
- 2 ks burgonya
- 2 ks répa
- 1 ks petrezselyemgyökér
- 2 evőkanál ecet
- 2 ks tojás
- 200 g liszt
- fél teáskanál só a tésztához
Eljárás
A húst mosd meg, vágd kockákra, a hagymát pedig aprítsd fel. Zsíron dinszteld meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát is.
Doabd hozzá a húst, és pirítsd meg. Amikor már minden oldalán fehéres, add hozzá a pirospaprikát és a köményt, majd öntsd fel a vízzel.
Ekkor add hozzá a burgonyát és a répát, amiket előtte meghámoztál és felkockáztál, majd főzd tovább a levest.
Készítsd el a tésztát: a lisztet keverd össze a tojással és a sóval. Ha kell, adj hozzá vizet. Gyúrd össze, majd nyújtsd vékonyra és vágd kis darabokra.
A tésztát add hozzá a leveshez, majd főzd további 15-20 percig.
Mikor a zöldségek és a tésztadarabok is megpuhultak, tedd hozzá az ecetet, és ha szükséges, még sózd meg.