Forrás: Pixabay: diegods72
Panettone
Mindig is szerettem a Panettone-t, de a boltban vásárolt verziók nem érték el a képzeletemben megalkotott ízt és textúrát.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 150 g cukor
- 1 Csomag szárított élesztő
- 6 ks tojás
- 200 g vaj
- 1 ks citrom reszelt héja
- 1 ks narancs reszelt héja
- 125 g mazsola
- 75 g Kandírozott citromhéj
- 75 g kandírozott narancshéj
- 1 csipet só
Eljárás
Vegyük elő a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a tojásokat. Fontos, hogy minden alapanyagunk szobahőmérsékletű legyen, így könnyebben dolgozhatunk velük.
Kezdjük el összedolgozni a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a tojásokat egy nagy tálban. Ezt kézzel is megtehetjük, de ha van otthon dagasztógépünk, azt is használhatjuk. A tésztának félig lágy, félig kemény állagúnak kell lennie.
Miután a tészta összeállt, adjuk hozzá a vajat kis adagokban, miközben folyamatosan dagasztjuk tovább. Ez a folyamat körülbelül 15 percig tart.
Ezután adjuk hozzá a reszelt citrom- és narancshéjat, a mazsolát, a kandírozott citrom- és narancshéjat és a sót. Óvatosan, de alaposan dolgozzuk el a tésztában.
Hagyjuk a tésztát kelni, amíg a duplájára nem nő, ez körülbelül 1 óra. Itt megjegyezném, hogy a tésztának meleg helyen kell kelnie, így ha a konyhánk hűvös, tedd a tésztát a sütőbe, amit előtte 50 fokon előmelegítettünk, majd kikapcsoltunk.
Amikor a tészta a duplájára nőtt, óvatosan gyúrjuk át, hogy a levegő eltávozzon belőle, majd tegyük egy Panettone formába. Ha nincs otthon ilyen, akkor használhatunk egy magas falú, kerek sütőformát.
Miután a tészta ismét a duplájára nőtt (kb. 1 óra), előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 40 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna színű nem lesz.
Ha letelt a sütési idő, vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt felszeletelnénk és tálalnánk.