Forrás: freepik
Paradicsomos káposzta húsgombóccal
Egy igazán laktató és ízletes magyar ételről van szó, amit az egész család kedvelni fog. Nagyon szeretem elkészíteni, hiszen a fűszerekben gazdag, húsgombócos levesek mindig az unokáim kedvencei, így ők gyakran kérnek rá.
Hozzávalók
- 500 g darált hús (sertés, marha)
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom
- 1⁄2 káposzta
- 1 Paprika
- Só bors ízlés szerint
- 2 teáskanál pirospaprika
- Kis csokor petrezselyem
- 1 ks tojás
- zsemlemorzsa
- olaj
Eljárás
Kezdjük a hagyma és a fokhagyma aprításával. Ügyeljünk a minőségre és arra, hogy minden darab egyenlő méretű legyen, mivel ezzel elősegítjük a főzési folyamat egységességét.
A darált húshoz adjuk a felaprított hagymát, tojást, zsemlemorzsát, sót és borsot, majd jól keverjük össze.
Készítsünk kis méretű gombócokat a húsmasszából - kb. dió nagyságúak legyenek.
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat, és óvatosan tegyük bele a húsgombócskákat. Nekem nagyon bevált, hogy közepes lángon sütöm őket, mert így belül is átsülnek, de kívül nem égnek meg.
Ha a gombócok szép pirosak lettek, vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre.
Ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg a maradék hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott paprikát és paradicsomot.
Ezután fűszerezzük pirospaprikával, sóval és borssal, és pirítsuk tovább néhány percig.
Végül adjuk hozzá a káposztát, és keverjük össze az egészet. Ebben a szakaszban, ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet is.
Amikor a káposzta megpuhult, tehát a keverék \leves\ állagú lett, adjuk hozzá a húsgombókat. Főzzük még néhány percig együtt az egészet.
Az elkészült étel tálalásakor szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel.