Forrás: Youtube
Pisztáciás halva
Brutális kalóriabomba, azonban ellenállhatatlanul finom.
Hozzávalók
- 500 ml víz
- 200 g barna cukor
- 300 g cukor
- 500 g szezámmag
- 60 ml olaj
- 1 mk őrölt kardamom
- 1 mk őrölt fahéj
- pár csepp lime lé
- 2 tk rózsavíz
- 1 Maroknyi pisztácia
Eljárás
A vizet, a barna és a kristálycukrot egy lábasba rakjuk, és közepes lángon kb. 35 perc alatt sűrű, méz állagú sziruppá főzzük. Akkor jó az állaga, ha hideg vízbe csepegtetve, szilárd golyókká áll össze.
A szezámmagot egy serpenyőben, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk, majd egy turmixgépbe rakva apróra daráljuk. Hozzácsorgatjuk az olajat, és addig turmixoljuk, amíg sima, homogén krémet kapunk.
Egy nagy tálba rakjuk a szezámmagpasztát, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot, a lime-levet és a rózsavizet, majd elkezdjük keverni. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és kb. 10 percig keverjük, hogy szépen összeálljon a halva alapja. Ekkor belekeverjük a pisztáciát is, majd egy kb. 20 x 15 cm-es, sütőpapírral bélelt, magasabb falú sütőtálba simítjuk a masszát, és 2-3 órára a hűtőbe rakjuk.