Forrás: canva
Prézli
A Prézli egy hagyományos magyar étel, ami leginkább a rétes testvérének is nevezhető. A legtöbb ember számára ismerős lehet a kelt tészta, melyet leggyakrabban lekvárral, túróval vagy dióval töltve találkozhatunk.
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 1 tojás
- 2 ek cukor
- csipet só
- 250 ml tej
- 20 g friss élesztő
Töltelék:
- 200 g darált dió
- 100 g cukor
- 1 mk Fahéj
- 100 ml rum
- 100 ml tej
Kenéshez:
- 1 tojás
- 1 ek víz
Eljárás
Először is gyúrjuk össze a tésztát: keverjük össze a lisztet, a tojást, a cukrot, a sót, majd adjuk hozzá a tejben feloldott élesztőt, és dolgozzuk össze. Ezután takarjuk le a tésztát, és hagyjuk pihenni 1 órán át, hogy megkeljen.
Készítsük elő a tölteléket: keverjük össze a darált diót, a cukrot, a fahéjat, a rumot és a tejet, majd hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.
Nyújtsuk ki a megkelt tésztát vékonyan, majd terítsük rá a diós tölteléket.
Tejjsük fel a tésztát a hosszanti oldalánál fogva, majd vágjuk 8 egyforma darabra.
A sütőtőt melegítsük elő 180 °C-ra, majd helyezzük a prézliket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük le őket a felvert tojással és egy evőkanálnyi vízzel.
Süssük a prézliket 25-30 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.