Püspökfalat
A püspökfalat egy hagyományos magyar sütemény, amit karácsonykor vagy nagy ünnepeken szoktak készíteni. A neve onnan ered, hogy a püspökök karácsonykor ezzel a süteménnyel ajándékozták meg a szerzeteseket.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 21⁄2 dkg élesztő
- 3 ks tojás
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál só
- 10 dkg mazsola
- 15 dkg dió
Eljárás
Az élesztőt langyos vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a liszthez.
Hozzáadjuk a tojásokat, a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót is, majd jól összegyúrjuk.
A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Addig előkészítjük a tölteléket: a diót finomra daráljuk, majd hozzáadjuk a mazsolát.
A megkelt tésztát kettéosztjuk, vékonyan kinyújtjuk, majd rákenjük a töltelék felét.
Feltekerjük, és a sütőben 180 fokon 40 percig sütjük.
A másik tésztadarabbal is így járunk el.
Amikor kész, még forrón leöntjük az olvasztott vajjal és meghintjük porcukorral.
Hagyjuk kihűlni.