Forrás: Pixabay: photosforyou
Rakott karfiol vegán
Egyik kedvencem a rakott karfiol, amit saját fejlesztésű, laktózmentes és gluténmentes verzióban osztok meg. Gyerekkoromban mindig karfiolt fogyasztottunk nagymamámnál, és ez nekem olyan, mint egy kis nosztalgia.
Hozzávalók
- 1 Közepes karfiol
- 3 nagyobb burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fehér hagyma
- 1 doboz paradicsom konzerv
- 100 ml növényi tej
- 150 g babsajt vagy más növényi sajt
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Először is, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ez alatt kezdd el előkészíteni a hozzávalókat. A karfiolt daraboljuk rózsáira, a burgonyát és a hagymát pedig vágjuk szeletekre, a fokhagymát pedig aprítsuk fel. Személy szerint szeretem, ha a zöldségek egyszerre kerülnek a tűzre, így az ízek jobban összeérnek.
Szórd meg a karfiolrózsákat és a burgonyaszeleteket sóval és borssal, majd tedd őket egy hőálló tálba. Az olívaolaj segít, hogy a zöldségek szép aranybarnára süljenek. Add hozzá a felaprított fokhagymát és hagymát, és keverd össze.
Ezután egy tálban keverd össze a paradicsom konzervet és a növényi tejet, ami ad a rakottnak egy sajátos, krémes állagot.
Öntsd rá a zöldségekre a paradicsomos tejről, és jó alaposan keverd össze.
Borítsd be az egészet a növényi sajttal. A sajt egészen kívülre kerül, hogy megkapja azt a gyönyörűen pirított felső réteget, ami mindenkinek a kedvence.
Süsd 40-45 percig, amíg a sajt szép aranybarnára pirul. Az idő múlásával érdemes ellenőrizni a sütőben, hogy ne égjen meg.
Tálald melegen, és élvezd ezt a laktató és ízletes vegán fogást! Egy kis friss salátával vagy újhagymával még tökéletesebb. Jó étvágyat!