Forrás: freepik
Rántott Velő
Személyes tapasztalatom szerint, a ranélt velő elkészítése nem igényel nagy főzőtudományt, de a hozzávalók megfelelő minősége és előkészítése nagyon fontos a finom végeredmény érdekében.
Hozzávalók
- 2 darab marhavelő
- liszt
- 3 tojás
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- só
- bors
Eljárás
Ajánlott mélyhűtött velőt vásárolni, hiszen könnyebb vele dolgozni, de ha frisset szerzünk be, azt be kell fagyasztani, mert könnyebb úgy megtisztítani a vérrögöktől és az idegtől.
A fagyasztott velőt vágjuk 2-3 cm vastag szeletekre. A szeleteket mélyhűtőbe tesszük percekre, és ezután könnyen megtisztíthatók a véraláfutástól.
A megtisztított velőszeleteket lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba és végül zsemlemorzsába.
Figyelem! Vigyázni kell, hogy a morzsa alaposan tapadjon a velőhöz, és egyenletes legyen a bevonat. Ez nagyon fontos a velő védelme érdekében a sütéskor.
A bepanírozott szeleteket forró olajban nagyon rövid ideig sütjük, mert a velő gyorsan olvad. 1-2 perc elég egyik-oldalán a szeleteknek. Mivel a velő gyorsan elkészül, egy jó alternatíva lehet a sütőben történő elkészítés is, ha nagyobb mennyiséget szeretnénk egyszerre készíteni.
Az elkészült szeleteket papírtörlőn lecsepegtetjük, ezután sóval, borssal ízesítjük.
Fűszerezési javaslat: lehetőleg frissen őrölt borssal ízesítsük