Rizskása
Régi recept szerinti rizskása a lányomnak, Svetlánának. Ha ebédre hívom, hogy rizskását akarok sütni... azt szólja: "A rizskásával mindig rávehető vagyok". 😁
Hozzávalók
- 500 ml tej
- 110 g vaj
- 130 g cukor
- 200 g Rizs
- 3 db tojás
- gyümölcs ízlés szerint
- citromhéj
- vanília
Eljárás
A forró tejbe tesszük az 50g vajat, 50g cukrot és áttisztított megmosott rizst, amit megfőzünk, amíg puhává válik. Hagyjuk kihűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjékből kemény habot verünk.
Elterítjük a margarint a cukorral és a tojássárgájával, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliát (vagy vaníliacukrot).
A keverékhez hozzáadjuk a lehűlt rizskását és a fehérje habot.
A formát kivajazzuk és megtöltjük a kelt tészta felével, amit gyümölccsel rakunk meg. Én konzerv őszibarackot, sárgabarackot, szilvát, cseresznyét vagy 3 friss almát adok hozzá, esetleg más friss gyümölccsel.
A másik felével lefedjük, lefedjük a formát, és az élesztőt körülbelül 160 fokon sütjük körülbelül egy órán keresztül.
A rizspudingot leöntött szósszal szolgáljuk fel, befőtt áfonyával. Jó étvágyat! 😋