Ropogós Ribizlis Sütemény
A Ribizlis Sütemény egy hagyományos magyar édesség mely friss ribizlivel és ropogós tésztával készül. Ideális választás nyári időszakban, amikor a piros, édes ribizlik az egész kertet ellepik.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 150 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 500 g friss ribizli
- 100 g kristálycukor
- 2 evőkanál darált mandula
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- vaníliás cukor a szóráshoz
Eljárás
Először készítsük el a tésztát. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a hideg vajat kis kockákra vágva. Kézzel morzsoljuk össze a vajat a liszttel, amíg morzsás állagú lesz.
Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást és a csipet sót. Gyúrjuk össze az egészet, homogén tésztát kapunk.
A tésztát osszuk két egyenlő részre, majd formázzunk belőle két lapot. Tekercseljük folpackba és tegyük hűtőbe legalább fél órára.
Közben mossuk meg és szárítsuk meg a ribizlit. Tegyük egy tálba, majd szórjuk rá a kristálycukrot és keverjük össze.
Készítsünk egy 22 cm-es tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral. Osszuk el a tészta egyik felét a tortaformában úgy, hogy a tészta a forma alját és oldalát is befedje. Ha szükséges, nyújtsunk belőle a tortaforma oldalához extra tésztát.
Szórjuk meg a zabpehellyel vagy a darált mandulával a tortaalapot, majd rázzuk rá a zsemlemorzsát, hogy megőrizze a ropogós állagát.
Tegyük a cukrozott ribizlit az előkészített formába, majd borítsuk rá a tészta másik felét, amit előzőleg ki tudtunk nyújtani.
Villával szurkáljuk meg a tészta tetejét néhány helyen, majd szórjuk meg vaníliás cukorral.
Előmelegített sütőben süssük 180 fokon kb. 40-45 percig, amíg a tészta szép aranybarna lesz.
Hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.