Forrás: olgabombologna via 123RF
Saint Honore francia desszert choux tészta
Ez a Saint Honore recept némi időt és türelmet igényel, de az eredmény teljesen megéri. Minden lakoma megkoronázása, minden kávészünet fénypontja. A vaníliakrémmel töltött choux tészta desszert eredetileg a francia konyhából származik. A vanília finom íze, a karamellmártás édessége és a tészta könnyű ropogása egyszerűen ellenállhatatlanná teszi ezt a desszertet.
Hozzávalók
A choux tésztához:
- 125 ml víz
- 60 g vaj
- 1 Pinch só
- 75 g liszt
- 3 Tojás
A leveles tésztához:
- 125 g liszt
- 60 g vaj
- 1 Pinch só
- 60 ml víz
A krémhez:
- 3 sárgája
- 100 g cukor
- 25 g liszt
- 1⁄2 l tej
- 1 vaníliarúd
A karamellmártáshoz:
- 200 g cukor
- 50 ml víz
Eljárás
A Saint Honore recept sütéséhez kezdjük a choux tésztával. Forraljuk fel a vizet, a vajat és a sót egy serpenyőben. Ezután adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg egy csomó tésztát nem kapunk. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és egyenként keverjük bele a tojásokat. A keverékből köröket szaggatunk sütőpapírra.
A leveles tésztához a lisztet, a vajat, a sót és a vizet sima tésztává gyúrjuk, és szintén köröket formálunk belőle. Ezeket helyezzük a tésztára. Ezután 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a felfújtakat. Hagyja őket teljesen kihűlni.
A krémhez a tojássárgáját és a cukrot verjük habosra. Keverjük bele a lisztet. Forraljuk fel a tejet a kikapart vaníliarúddal, és lassan adjuk a tojássárgás keverékhez. Melegítsünk újra mindent együtt, amíg a krém besűrűsödik. Ezután hagyjuk a krémet kihűlni.
Készítsük el a karamellmártást úgy, hogy a cukrot és a vizet egy serpenyőben karamellizáljuk.
Most kenje meg a kihűlt tésztaköröket a krémmel, és díszítse őket további tésztakarikákkal. Végül a Saint Honore tésztát megcsepegtetjük a karamellmártással. Tálalás előtt hagyjuk a karamellmártást jól megszáradni.