Forrás: facebook: Fehérvári úti Vásárcsarnok Hivatalos Oldala
Savanyú káposzta
A saját készítésű savanyú káposzta valóban egyedülálló. Időt és türelmet igényel, de ha ezt megszánod rá, az eredmény minden várakozást felülmúl. A megsavanyodott káposzta frissítően savanykás, a fűszerek pedig egész évben nosztalgiás ízt adnak az elkészült savanyúságnak.
Hozzávalók
- 1 nagy fej káposzta
- 1 evőkanál só
- Fűszerek ízlés szerint: babérlevél, köménymag fokhagymagerezd
Eljárás
A káposztát alaposan mosd meg, távolítsd el a külső leveleit és vágd fel vékony csíkokra. Nagyon fontos, hogy a káposzta levelei egyenletesen vékonyak legyenek, hogy az erjedési folyamat szépen indulhasson meg.
Egy tálban keverd össze a káposzta csíkokat a sóval. Masszírozd a sót a káposzta leveleibe kb. 5-10 percig. Addig dolgozd, amíg a káposzta leve nedvességet enged. Figyelj rá, hogy a nedvesség csak a káposzta \saját\ levéből származhat, vizet nem adhatunk hozzá!
Tedd a káposzta csíkokat és a fűszereket egy tiszta, száraz befőttesüvegbe vagy káposztafőző cserépedénybe. Fontos, hogy a káposzta a leve alatt legyen, erre az üveg/cserép tetejére helyezett kisebb, ráillő edény is jó lehet.
Hagyd, hogy a káposzta minimum 3 hétig érjen szobahőmérsékleten, időnként ellenőrizd, és szükség esetén távolítsd el a felületén megjelenő penészt. Ez normális folyamat, ne ijedj meg tőle!
A megérett savanyú káposzta pörkölt mellé, töltött káposztába, salátákba remek választás, de önmagában is fogyasztható. Frissítően savanykás, laktató, tele rostokkal és vitaminnal.