Forrás: FB: Varíme srdcom - jeme očami ...
Savanyúságok
A savanyúság tökéletes módja annak, hogy a téli szezonban felhasználja a saját kertjében termesztett zöldségeket. A savanyúság remekül használható köretként, salátában, vagy csak úgy ízesítésképpen.
Hozzávalók
- 2 kg uborka
- 1 kg Sárgarépa
- 1 kg The Onion
- 1 kg Paprika
- 500 g káposzta
- Maréknyi dió (vagy mogyoró)
- 1 l Ecet
- 11⁄2 l Vizek
- 1 Kanálok Sók
- 1 Kanálok Cukor
- 2 Tea Teáskanál mustármag
- Egy marék borsszem
- Néhány gerezd fokhagyma
Eljárás
Kezdje a zöldségek előkészítésével. Az uborkát, a sárgarépát, a hagymát, a paprikát és a káposztát vágjuk kisebb darabokra - én a körülbelül egy centimétereseket szeretem. A diót és a fokhagymát is vágjuk kisebb darabokra. Egy nagy tálban keverjük össze az összes hozzávalót, és hagyjuk állni, ideális esetben egy éjszakán át, hogy az ízek összeérjenek.
Ezután készítsük el a sós páclé alapját. Öntsön ecetet, vizet, sót, cukrot, mustármagot, borsot és babérlevelet egy nagy fazékba. Forraljuk fel a főzetet, és főzzük körülbelül tíz percig.
Tegyük a zöldségkeverékünket az előzőleg alaposan megmosott és megszárított üvegekbe. Ügyeljünk arra, hogy a zöldségek egyenletesen eloszoljanak az egészben, és ne legyenek üres helyek az üvegekben. Adjuk hozzá az apróra vágott diót és a fokhagymát az üvegekhez.
Öntse a forró páclét a zöldségekkel teli üvegekbe, és jól zárja le. Fordítsa az üvegeket fejjel lefelé, és hagyja állni körülbelül 15 percig. Ezután fordítsa vissza az üvegeket, hagyja kihűlni és pácolódni. Jó ötlet, ha sötét, hűvös helyen tároljuk őket, és legalább 2 hétig hagyjuk pácolódni, mielőtt felbontjuk őket.