Forrás: wmaster890 via Getty Images
Skandináviai süllyedt lazac
A sült lazac az egyik abszolút kedvenc ételem, és gyakran készítettem már barátaimnak és családtagjaimnak. Ez a receptem sok kísérletezés és testreszabás eredménye. Az a csodálatos, hogy hihetetlenül egyszerűen elkészíthető, mégis annyira ízletes és lenyűgöző. Egy darab friss lazacfilét fűszeres pácban pácolunk, és két nap múlva már tálalható is.
Hozzávalók
- 1 kg Lazac filé bőrrel
- 80 g durva só
- 80 g cukor
- 1 csokor kapor
- 2 evőkanál Borsszemek
- 1 evőkanál édesköménymag
- 1 reszelt citrom
Eljárás
A saját gravad lazac elkészítéséhez először mossa meg jól a lazacfilét, és törölje szárazra. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e csontok, és csipesszel távolítsa el azokat. Ez a lépés azért fontos, hogy később tökéletes legyen az étkezés.
Keverjük össze a sót és a cukrot. A bors- és édesköménymagot mozsárban durvára törjük, és hozzáadjuk a só-cukor keverékhez. A kaprot apróra vágjuk, a citromhéjat lereszeljük, és mindkettőt hozzáadjuk a fűszerkeverékhez. Ez a pác a lazachoz.
Most egyenletesen kenje be a páclével a lazacot, mind a hús, mind a bőrös oldalát. Ne hagyja a lazac egyetlen részét sem kezeletlenül, hogy az ízek teljesen átjárhassák.
Ezután a lazacot bőrével lefelé fóliába csomagoljuk, és egy sekély tálba tesszük. Fedjük le a lazacot valami nehezékkel (pl. konzervdobozzal), hogy a fűszerek be tudjanak szívódni a halba.
Hagyja a lazacot legalább 48 órán át a hűtőben pácolódni. A halat 12 óránként forgassa meg, hogy egyenletesen pácolódjon.
E két nap elteltével vegye ki a lazacot a fóliából, és mossa le róla a pácot. A lazacnak most már szilárdnak és gazdag ízűnek kell lennie.
Tálalás előtt a gravad lazacot vékony szeletekre vágjuk. Mindig azt javaslom, hogy a lazacot szembefelé vágjuk, így puha és könnyebben fogyasztható.