Forrás: freepik
Sólet
A sólet ízletes és tartalmas, remek választás egy hideg téli napon.
Hozzávalók
- 30 dkg sóletbab
- 2 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg füstölt tarja
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1⁄2 teáskanál őrölt kömény
- 1⁄2 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál bors
- 1 kis csokor petrezselyem
Eljárás
Áztassa be a babot előző este, hogy megpuhuljon. Igyekszem mindig friss, jó minőségű babot vásárolni, ez fontos a végeredmény szempontjából.
A hagymát kockázzuk fel, a fokhagymát préseljük össze. A szép, egész hagymafejeket választom, mert ezek általában ízletesebbek.
A tarját vágjuk nagyobb kockákra. Fontos, hogy füstölt tarját használjunk, mert ez adja meg az étel jellegzetes ízét.
A fazékban hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Fontos, hogy ne égjen oda, mert keserű lesz tőle az étel.
Liszttel hintjük meg, majd adjuk hozzá a pirospaprikát, sót, borsot és a köményt. Lágyan kevergessük, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek, és az ízek összeérjenek.
Adjuk hozzá a babot és a tarjakockákat, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk rotyogni 2 órán át. Ne takarjuk le teljesen a fazekat, mert könnyebben megfő a bab, ha a gőz tud távozni.
Mielőtt kész lenne, szórjuk meg petrezselyemmel. Az étel főzés közben veszti el a zöld színét, ezért a petrezselymet csak a végén szórjuk bele.