Forrás: Pixabay: pastel100
Somlói szelet
A Somlói szeletek az ország minden süteményboltjának és cukrászdájának üvegvitrinjében ott díszelegnek.
Hozzávalók
- 4 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- vaníliás cukor
- 2 dl tej
- kakaópor a tetejére
- Kandírozott gyümölcs a díszítéshez
- csokoládé öntet
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Az előmelegítés fontos lépés, mert a tészta így egyenletesen fog sülni.
A tojásokat válasszuk szét. Ez a lépés csodálatosan könnyű, ha azzal a tényel élünk, hogy a tojássárgáját könnyen el lehet különíteni a fehéjétől, ha a tojást frissen eltörjük.
Keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. Belekeverjük a sütőport is. Érdemes a tojássárgáját először a cukorral habosra keverni, majd fokozatosan hozzáadni a lisztet, hogy a tésztánk ne legyen csomós.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük a tésztához. Azért fontos óvatosan hozzáadni, hogy a fehérjéből felvert habot ne törjük össze, így a süteményünk levegősebb lesz.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük kb. 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta átsült-e.
Közben készítsük el a tejes öntetet. A tejet forraljuk fel a cukorral, majd öntsük a kész tésztára. Figyeljünk arra, hogy a tejes öntetet a még forró tészta fogja beszívni, így lesz igazán ízletes.
Mikor a tészta magába szívta az öntetet, szórjuk meg a kakaóporral, majd a díszítéshez használt kandírozott gyümölcsökkel. Tipp: a kandírozott gyümölcsök helyett friss gyümölcsökkel, például eperrel, cseresznyével is díszíthetjük a süteményt, amelyek savanykás íze kiválóan ellensúlyozza a édes sütemény ízét.
Végül locsoljunk rá csokoládé öntetet.