Sós kalács élesztős tésztából
Az édes fonott kalácsot biztosan ismeri. De ha inkább sósat szeret, készítsen ezt. Bár ez egy élesztős tészta, az elkészítése nem bonyolult, csak keverje össze az összes hozzávalót. Ráadásul a receptből két fonott kalács is készül, így rögtön kipróbálhat két tölteléket.
Hozzávalók
Gyakran
- 400 g sima liszt speciális
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk Só
- 10 g szárított élesztő
- 75 ml repceolaj
- 300 ml langyos tej
Töltelék 1
- 120 g Durván reszelt eidami sajt
- 100 g Krémsajt
- 3 EK tej
- 30 g Niva sajt
- Fokhagyma fűszer
- oregánó
Töltelék 2
- 120 g reszelt sajt
- 100 g Smotanový syr krém sajtot
- 200 g Konzervált mexikói keverék
- Só
- Fűszerek
- Fokhagyma fűszer
- füstölt paprika
Egyéb
- Harmadszor tojás
Eljárás
Az összes hozzávalót összekeverjük a tésztához. Körülbelül 5 percig keverjük a konyhai robotgépben.
A kész tésztát letakarjuk egy konyharuhával és hagyjuk kelt egy órát.
Az előkészített tésztát két részre osztjuk. Minden részt kinyújtunk téglalap alakba.
Összekeverjük az összes hozzávalót minden töltelékhez.
A kinyújtott tészta felét megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük, mint egy roulade-t. Hosszában elvágjuk és összefonjuk, mint egy fonat. Ugyanezt megismételjük a tészta másik felével és a másik típusú töltelékkel.
A sajtos töltelékkel teli fonatot körbe tekerjük és felkenjük a felvert tojással.
A zöldséges töltelékkel ellátott fonatot áthelyezzük a püspöki kenyérformába, amit sütőpapírral béleltünk. Ezt is kenjük meg tojással.
Sütjük 185 fokon. 15 perc után átkapcsoltam a hőlégkeverésre. Amikor a tészta már aranybarna volt a tetején, lefedtem alufóliával és még tovább sütöttem. Az összesütési idő kb. 40-45 perc volt. A sütés után hagyjuk teljesen kihűlni.