Forrás: Pixabay: kirahoffmann
Sütőben sült krumpli
Egyaránt hihetetlenül ízletes, egyszerű, de mégis gazdag oldalétel, ami számos főétel mellé illik. Én személy szerint a csirke mellé szeretem kínálni, de olykor a halat is igény szerint felruházza. A krumplit alaposan megtisztítom, ha a héja szép, és organikus, azt is meghagyom, így még gazdagabb ízvilágot kapunk.
Hozzávalók
- 5 nagy krumpli
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál rozmaring (opcionális)
Eljárás
Mosd meg a krumplikat és ha szükséges, tisztítsd meg. Személyes tipp: ha a héját hagyod rajta, sokkal zamatosabb lesz a végeredmény.
Vágd a krumplit nagyobb darabokra, de ügyelj arra, hogy nagyjából egyenlő méretűek legyenek, hogy azonos idő alatt süthessék meg.
Rakd a krumplikat egy hőálló tálcába, majd add hozzá az olívaolajat, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát és a rozmaringot.
Forgassd át rendesen, hogy minden krumpli darab be legyen vonva az ízekkel. Itt egy hasznos trükk: ha lefedve fóliával kb. 10-15 percig pihenteted, az ízek jobban összeérnek.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd süsd a krumplit kb. 40-50 percig, vagy amíg a krumpli aranybarna és roppanós nem lesz. Fontos, hogy közben néha keverd meg, hogy az összes oldalát érje a hő.