Sütőtökös muffin
Egy esős őszi napon fedeztem fel ezt a receptet, és azóta az egyik kedvencem. A szüreti sütőtök selymes íze tökéletesen harmonizál a fűszeres tésztával, és ezt az egyszerű, de ízletes desszertet bármilyen alkalomra elkészítheted. Kipróbáltam már többször is, és most megosztom veled, hogyan is készíted el te is a tökéletes sütőtökös muffint.
Hozzávalók
- 200 g sütőtök
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 tojás
- 100 g barna cukor
- 50 g étolaj
- 1 csipet só
- 1 csipet Fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 dl tej
Eljárás
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Az alacsonyabb hőmérséklet lassabb sütést eredményez, ami miatt a muffinok szaftosabbak és puhábbak lesznek.
Vágd fel és pucold meg a sütőtököt, majd vágd apró kockákra.
Keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Jól dolgozd össze a hozzávalókat, mert ez garantálja a fűszerek egyenletes eloszlását a tésztában.
A tojásokat verd fel egy tálban, majd add hozzá az olajat és a tejet. Ez a lépés segít abban, hogy a tojás és az olaj könnyebben elkeveredjen a lisztes keverékben.
Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd add hozzá a sütőtökdarabokat. A tésztát nem kell túl sokáig keverni, csak ameddig az összetevők össze nem állnak, mert ha túl sokat keverjük, a muffinok kemények lesznek.
Kanalazd bele a muffintésztát a formákba - legyenek azok papírformák, vagy szilikonformák -, majd helyezd a sütőbe 20-25 percre.
Tűpróbával ellenőrizd, hogy elkészültek-e a muffinok. Ha a tű tiszta, amikor kiveszed, akkor készen vannak.