HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: RitaE

Svéd fahéjas zsemle házi készítésű élesztős tésztával

Ez egy igazi svéd családi recept, és otthon abszolút kedvenc, különösen a hideg napokon. Az élesztős tészta elkészítése egy kis türelmet igényel, de a friss, illatos svéd fahéjas tekercsek élvezete kárpótol a fáradságért.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
30

A tésztához:

  • 500 ml tej Hozzáadott
  • 150 g cukor Hozzáadott
  • 2 Kocka friss élesztő Hozzáadott
  • 150 g vaj Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Kardamom Hozzáadott
  • 950 g liszt Hozzáadott

A töltelékhez:

  • 150 g lágyított vaj Hozzáadott
  • 100 g cukor Hozzáadott
  • 2 Tablespoon Fahéj Hozzáadott

A feltéthez:

  • 1 habverővel tojás Hozzáadott
  • 2 Tablespoon Durva cukor Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A svéd fahéjas kifli recept elkészítéséhez először melegítsük fel a tejet egy lábasban, amíg langyos nem lesz. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tészta sikerüljön. A túl meleg megöli az élesztőt, a túl hideg pedig nem fog megfelelően működni.

2. Lépés

Oldjuk fel az élesztőt és a cukrot a langyos tejben. Ezután adjuk hozzá a vajat, a sót, a kardamomot és a lisztet. Fontos, hogy a lisztet fokozatosan adjuk hozzá, hogy elkerüljük a csomósodást.

3. Lépés

Gyúrjuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez akár 15 percet is igénybe vehet, de megéri - a jól összegyúrt tésztától lesz a fahéjas kifli tökéletesen habos.

4. Lépés

Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen pihenni kb. 1 órán át, amíg a tészta térfogata megduplázódik.

5. Lépés

Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket: Keverjük össze a vajat, a cukrot és a fahéjat.

6. Lépés

A megkelt tésztát még egyszer röviden átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Enyhén lisztezett felületen mindkét részt kb. 3 mm vastag téglalap alakúra sodorjuk.

7. Lépés

Minden tésztadarabot egyenletesen megkenünk a töltelékkel, és a hosszabbik oldalról feltekerjük.

8. Lépés

A tésztatekercseket kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

9. Lépés

A fahéjas kifliket kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg durva cukorral.

10. Lépés

Süssük a fahéjas kifliket 200 fokon körülbelül 15 percig. Sütés közben jól figyeljük őket, mert gyorsan megéghetnek. A családja imádni fogja ezt az édes svéd süteményt.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Mascarpone

141 receptek

Olcsó ételek

503 receptek

Karfiol

66 receptek

Brokkoli

71 receptek

Húsételek

1231 receptek

Borsó

142 receptek

Késői reggeli

311 receptek

Ebéd

2588 receptek