HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: RitaE

Svéd fahéjas zsemle házi készítésű élesztős tésztával

Ez egy igazi svéd családi recept, és otthon abszolút kedvenc, különösen a hideg napokon. Az élesztős tészta elkészítése egy kis türelmet igényel, de a friss, illatos svéd fahéjas tekercsek élvezete kárpótol a fáradságért.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
30

A tésztához:

  • 500 ml tej Hozzáadott
  • 150 g cukor Hozzáadott
  • 2 Kocka friss élesztő Hozzáadott
  • 150 g vaj Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Kardamom Hozzáadott
  • 950 g liszt Hozzáadott

A töltelékhez:

  • 150 g lágyított vaj Hozzáadott
  • 100 g cukor Hozzáadott
  • 2 Tablespoon Fahéj Hozzáadott

A feltéthez:

  • 1 habverővel tojás Hozzáadott
  • 2 Tablespoon Durva cukor Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A svéd fahéjas kifli recept elkészítéséhez először melegítsük fel a tejet egy lábasban, amíg langyos nem lesz. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tészta sikerüljön. A túl meleg megöli az élesztőt, a túl hideg pedig nem fog megfelelően működni.

2. Lépés

Oldjuk fel az élesztőt és a cukrot a langyos tejben. Ezután adjuk hozzá a vajat, a sót, a kardamomot és a lisztet. Fontos, hogy a lisztet fokozatosan adjuk hozzá, hogy elkerüljük a csomósodást.

3. Lépés

Gyúrjuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez akár 15 percet is igénybe vehet, de megéri - a jól összegyúrt tésztától lesz a fahéjas kifli tökéletesen habos.

4. Lépés

Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen pihenni kb. 1 órán át, amíg a tészta térfogata megduplázódik.

5. Lépés

Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket: Keverjük össze a vajat, a cukrot és a fahéjat.

6. Lépés

A megkelt tésztát még egyszer röviden átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Enyhén lisztezett felületen mindkét részt kb. 3 mm vastag téglalap alakúra sodorjuk.

7. Lépés

Minden tésztadarabot egyenletesen megkenünk a töltelékkel, és a hosszabbik oldalról feltekerjük.

8. Lépés

A tésztatekercseket kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

9. Lépés

A fahéjas kifliket kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg durva cukorral.

10. Lépés

Süssük a fahéjas kifliket 200 fokon körülbelül 15 percig. Sütés közben jól figyeljük őket, mert gyorsan megéghetnek. A családja imádni fogja ezt az édes svéd süteményt.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új