HIRDETŐ

Forrás: Pixabay : jilbrundin0

Svéd "Lussekatter"

A Lussekatter vagy Lucia-macskák hagyományos svéd élesztős sütemények, amelyeket december 13-án Lucia alkalmából sütnek. Ezt a receptet már többször elkészítettem, és mindig nagy sikert arat a családom és a vendégeim körében. Puha, enyhén édes és páratlan sáfrányos ízű. Ebből a receptből körülbelül 20 darab készül.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
20
  • 1 Gram Sáfrány szálak Hozzáadott
  • 250 ml tej Hozzáadott
  • 75 Gram Friss élesztő Hozzáadott
  • 200 Gram cukor Hozzáadott
  • 125 Gram olvasztott vaj Hozzáadott
  • 2 Tojás Hozzáadott
  • 12 Teáskanál Hozzáadott
  • 600 Gram búzaliszt Hozzáadott
  • Szultánbogyó a díszítéshez Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A svéd lussekatter sütéséhez a sáfrányszálakat mozsárban összetörjük. Ez a lépés segít a sáfrányból a lehető legtöbb ízt kivonni.

2. Lépés

A tejet kissé melegítsük fel, de ne hagyjuk, hogy felforrósodjon. Fontos, hogy a tej csak langyos legyen, mert a túl meleg tej elpusztítja az élesztőt, és a tészta nem fog megkelni.

3. Lépés

Az élesztőt egy nagy keverőtálban morzsoljuk szét, majd keverjük simára a langyos tejjel és 50 gramm cukorral. Ez körülbelül 5 percig tart, amíg az élesztő teljesen feloldódik.

4. Lépés

Adjuk hozzá az olvasztott vajat, egy tojást, sót, a maradék cukrot és a sáfrányt, majd keverjük jól össze.

5. Lépés

Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg a tészta mérete körülbelül a duplájára nem nő.

6. Lépés

Készítsen elő 2 tepsit sütőpapírral.

7. Lépés

Osszuk a tésztát 20 darabra, és formáljunk mindegyik darabból egy kb. 20 cm hosszú szálat. Ezután csavarja a szálakat \S\ formára, és helyezze a sütőlemezekre. Minden ív közepébe nyomjunk egy-egy szultánát.

8. Lépés

Fedjük le a formákat, és hagyjuk kelni további 30 percig.

9. Lépés

Melegítse elő a sütőt 200 fokra.

10. Lépés

A maradék tojást felverjük, és megkenjük vele a lussekattert. Ettől lesz szép aranyszínű a sütés.

11. Lépés

Süssük a lussekattert 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.

12. Lépés

Tálalás előtt hagyja a svéd "Lussekatter"-t tortarácson kihűlni.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új