Forrás: Pixabay : jilbrundin0
Svéd "Lussekatter"
A Lussekatter vagy Lucia-macskák hagyományos svéd élesztős sütemények, amelyeket december 13-án Lucia alkalmából sütnek. Ezt a receptet már többször elkészítettem, és mindig nagy sikert arat a családom és a vendégeim körében. Puha, enyhén édes és páratlan sáfrányos ízű. Ebből a receptből körülbelül 20 darab készül.
Hozzávalók
- 1 Gram Sáfrány szálak
- 250 ml tej
- 75 Gram Friss élesztő
- 200 Gram cukor
- 125 Gram olvasztott vaj
- 2 Tojás
- 1⁄2 Teáskanál só
- 600 Gram búzaliszt
- Szultánbogyó a díszítéshez
Eljárás
A svéd lussekatter sütéséhez a sáfrányszálakat mozsárban összetörjük. Ez a lépés segít a sáfrányból a lehető legtöbb ízt kivonni.
A tejet kissé melegítsük fel, de ne hagyjuk, hogy felforrósodjon. Fontos, hogy a tej csak langyos legyen, mert a túl meleg tej elpusztítja az élesztőt, és a tészta nem fog megkelni.
Az élesztőt egy nagy keverőtálban morzsoljuk szét, majd keverjük simára a langyos tejjel és 50 gramm cukorral. Ez körülbelül 5 percig tart, amíg az élesztő teljesen feloldódik.
Adjuk hozzá az olvasztott vajat, egy tojást, sót, a maradék cukrot és a sáfrányt, majd keverjük jól össze.
Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg a tészta mérete körülbelül a duplájára nem nő.
Készítsen elő 2 tepsit sütőpapírral.
Osszuk a tésztát 20 darabra, és formáljunk mindegyik darabból egy kb. 20 cm hosszú szálat. Ezután csavarja a szálakat \S\ formára, és helyezze a sütőlemezekre. Minden ív közepébe nyomjunk egy-egy szultánát.
Fedjük le a formákat, és hagyjuk kelni további 30 percig.
Melegítse elő a sütőt 200 fokra.
A maradék tojást felverjük, és megkenjük vele a lussekattert. Ettől lesz szép aranyszínű a sütés.
Süssük a lussekattert 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.
Tálalás előtt hagyja a svéd "Lussekatter"-t tortarácson kihűlni.