HIRDETŐ

Forrás: Pixabay : jilbrundin0

Svéd "Lussekatter"

A Lussekatter vagy Lucia-macskák hagyományos svéd élesztős sütemények, amelyeket december 13-án Lucia alkalmából sütnek. Ezt a receptet már többször elkészítettem, és mindig nagy sikert arat a családom és a vendégeim körében. Puha, enyhén édes és páratlan sáfrányos ízű. Ebből a receptből körülbelül 20 darab készül.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
20
  • 1 Gram Sáfrány szálak Hozzáadott
  • 250 ml tej Hozzáadott
  • 75 Gram Friss élesztő Hozzáadott
  • 200 Gram cukor Hozzáadott
  • 125 Gram olvasztott vaj Hozzáadott
  • 2 Tojás Hozzáadott
  • 12 Teáskanál Hozzáadott
  • 600 Gram búzaliszt Hozzáadott
  • Szultánbogyó a díszítéshez Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A svéd lussekatter sütéséhez a sáfrányszálakat mozsárban összetörjük. Ez a lépés segít a sáfrányból a lehető legtöbb ízt kivonni.

2. Lépés

A tejet kissé melegítsük fel, de ne hagyjuk, hogy felforrósodjon. Fontos, hogy a tej csak langyos legyen, mert a túl meleg tej elpusztítja az élesztőt, és a tészta nem fog megkelni.

3. Lépés

Az élesztőt egy nagy keverőtálban morzsoljuk szét, majd keverjük simára a langyos tejjel és 50 gramm cukorral. Ez körülbelül 5 percig tart, amíg az élesztő teljesen feloldódik.

4. Lépés

Adjuk hozzá az olvasztott vajat, egy tojást, sót, a maradék cukrot és a sáfrányt, majd keverjük jól össze.

5. Lépés

Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg a tészta mérete körülbelül a duplájára nem nő.

6. Lépés

Készítsen elő 2 tepsit sütőpapírral.

7. Lépés

Osszuk a tésztát 20 darabra, és formáljunk mindegyik darabból egy kb. 20 cm hosszú szálat. Ezután csavarja a szálakat \S\ formára, és helyezze a sütőlemezekre. Minden ív közepébe nyomjunk egy-egy szultánát.

8. Lépés

Fedjük le a formákat, és hagyjuk kelni további 30 percig.

9. Lépés

Melegítse elő a sütőt 200 fokra.

10. Lépés

A maradék tojást felverjük, és megkenjük vele a lussekattert. Ettől lesz szép aranyszínű a sütés.

11. Lépés

Süssük a lussekattert 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.

12. Lépés

Tálalás előtt hagyja a svéd "Lussekatter"-t tortarácson kihűlni.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Mascarpone

141 receptek

Olcsó ételek

503 receptek

Karfiol

66 receptek

Brokkoli

71 receptek

Húsételek

1231 receptek

Borsó

142 receptek

Késői reggeli

311 receptek

Ebéd

2588 receptek