Forrás: Pixabay: Dgdom
Svéd princess torta
Ez a sűrű, krémes torta töltött friss gyümölcsökkel, amit édes gyümölcslekvárral és a leghabosabb tejszínhabbal fedünk - mindezt finom marcipán borításban tálalva.
Hozzávalók
- 4 tojás
- 180 g cukor
- 120 g liszt
- 60 g burgonyakeményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 100 g vaj
- 4 dl Tejszín
- 100 g porcukor
- 200 g gyümölcslekvár (pl. eper)
- 200 g friss gyümölcs (pl. eper)
- 500 g marcipán
- Zöld ételfesték
- Porcukor a szórásához
Eljárás
A sütőt előmelegítem 175°C-ra, ami nagyon fontos, hogy a torta egyenletesen megsüljön.
A tojásokat és a cukrot egy nagy tálban a habverővel nagyon habosra verem.
A sütőporral elkevert lisztet és burgonyakeményítőt bele szitálom a tojáshabba, majd óvatosan, de alaposan összekeverem, hogy az elegy levegős maradjon.
A tésztámat egy 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm, majd a forró sütőbe helyezem kb. 25-30 percre. Itt fontos a megfelelő időzítés.
Az elkészült piskótatorta a sütőből kiemelve, egy rácson hagyom kihűlni.
Eközben a vajat a vaníliaaromával összeolvasztom és néhány percig hagyom hűlni.
A tejszínt a porcukorral addig verem, míg kemény hab nem lesz belőle.
A kihűlt tortát három részre vágom, megkenem a lekvárral és rászórom a gyümölcsöket. Erre simítom a vaníliás vajat, majd a torta tetejére a felvert tejszínhab kerül.
A marcipánt ételfestékkel színezem, majd kinyújtom és befedem vele a tortát.
Végül a maradék tejszínhabból rozettákat nyomok a torta tetejére és a lekvárból kis pöttyöket helyezek a rozetták közepére.