Forrás: Pixabay
Szaftos bográcsos sertéspörkölt
A bográcsos sertéspörkölt hagyományos magyar étel, melyet a szabadban, bográcsban főzünk. A friss kenyér pedig tökéletes kiegészítője a szaftos ételnek.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg sertéshús (váll vagy comb)
- 2 Közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sertészsír
- 3 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál csemegepaprika
- 1 Kanál őrölt kömény
- 1 ks babérlevél
- 1 teáskanál Majoránna
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 Fűszeres paprika (opcionális)
- só
- 11⁄2 l víz
- 100 g tepertő
Eljárás
A húst mossuk meg, majd vágjuk kockára.
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és dinszteljük meg a zsíron, majd adjuk hozzá a kockázott húst.
Sózzuk meg és fűszerezzük a pirospaprikával, paprikával, köménnyel, babérlevéllel majorannával. Keverjük össze, majd öntsük rá a vizet és forraljuk fel.
Amikor felforrt, csökkentsük a hőt és főzzük lassú tűzön, amíg a hús puhává válik és a szósz besűrűsödik. Ez kb. 1,5 órát vehet igénybe.
1 óra főzés után vágjuk kisebbre a paradicsomot és adjuk hozzá a pörkölthöz. Ha szeretjük a csípőset, akkor ekkor tegyük bele a csípős paprikát is.
15 perccel a főzés vége előtt sózzuk, vagy fűszerezzük
Tálaljuk friss kenyérrel és savanyúsággal.