Forrás: canva
Szilvalekvár besztercei szilvából
Ez a recept a hagyományos besztercei szilvából készült szilvalekvárt mutatja be. Az elkészítés hosszabb időt vesz igénybe, de a végeredmény ízletes és gazdag, jellegzetes szilva ízű lekvár lesz. Tökéletesen illik palacsintához, süteményekhez vagy akár húsokhoz is.
Hozzávalók
- 2 kg besztercei szilva
- 1 kg cukor
- 1 citrom leve
- fahéj ízlés szerint
Eljárás
A szilvákat mossuk meg, majd vágjuk félbe és távolítsuk el a magot.
Tegyük a szilvákat egy nagy fazékba, majd adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a fahéjat.
Keverjük össze az összetevőket, majd főzzük közepes lángon, amíg a szilvák teljesen össze nem roppannak (kb. 1-2 óra). Keverjük időnként, hogy a lekvár ne égjen oda.
Amikor megfelelően összeroppantak a szilvák, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Ha a lekvár kihűlt, turmixoljuk össze, hogy sima állagú legyen.
Elosztjuk a lekvárt steril üvegbe és jól zárjuk le.