Forrás: iuliia_n from Canva
Szilvás kalács szilvával
Ez a hagyományos cseh sütemény ellenállhatatlan a friss szilva és az élesztős tészta ízével kombinálva. Alkalmas ünnepségekre, partikra vagy családi ebéd vagy vacsora desszertjeként.
Hozzávalók
- 500 g sima liszt
- 1 Kanál Sók
- 50 g Cukor
- 15 g Szárított élesztő
- 250 ml Tej
- 75 g Vaj
- 2 tojás
- 1 kg Szilva
- Nádcukor a szóráshoz
- őrölt fahéj a szóráshoz
Eljárás
Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt egy tálban. A tejet langyosra, de nem forróra melegítjük, és hozzáadjuk a tálhoz. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tojást, és keverjük össze.
Hagyjuk a tésztát meleg helyen kb. egy órán át kelni, vagy amíg a duplájára nem nő a térfogata.
Közben megmossuk és megtisztítjuk a szilvát. Ha nagyok, vágjuk félbe őket.
Amikor a tészta megkelt, fordítsa ki egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egyenletesen terítse el. A szilvát egyenletesen elosztjuk a tésztán, és megszórjuk nádcukorral és fahéjjal.
Süssük a pitét 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a tészta aranybarna lesz, és a szilva megpuhul.
Tálalás előtt hagyjuk kihűlni a tortát.