:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/_yltErWdmwGZxxyzbNow/15f8afeedf2e0ffa35c123db2e09a3.png)
Forrás: freepik
Szilveszteri bólé
A Szilveszteri bólé az ünnepi hangulatot hozza el otthonodba évről-évre. Az én családomban hagyomány, hogy amint a tizenkettő elhangzik, előkerül a bólé, s megkóstoljuk a következő év ízeit. Ezt a receptet szeretném megosztani veletek, hogy ti is hozzáadhassátok a saját ünnepi hagyományotokhoz.
Hozzávalók
- 1 Üveg vörösbor
- 4 dl narancslé
- 1 narancs
- 3 rúd Fahéj
- 6 szem Szegfűszeg
- 125 g cukor
- 1 dl rum
Eljárás
Első lépésként kezdd a bólé alapját: egy nagyobb lábasban öntsd bele a vörösbort, melegen tartva. Személyes tapasztalatból mondom, a közepes hőfok a legjobb - nem kell forralni, csak langyosítani.
Amikor a bor kellően langyos, adj hozzá cukrot. Kevergesd addig, amíg teljesen fel nem oldódik. Itt az a trükk, hogy lassan adagold a cukrot, így elkerülheted a kristályosodást.
A következő lépésben facsarj bele narancslevet. Légy bátor, a narancs ízével bátran játszhatsz, a személyes kedvenceim közé tartozik a bőséges narancs íze.
A fűszerezés következik. Dozd bele a fahéjat és a szegfűszeget. Ne ijedj meg, ha először erősnek tűnik az illatuk, mert a borban \leülepednek\ a fűszerek és tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.
Végül öntsd hozzá a rumot. Ez az a pont, ahol igazán sajátoddá teheted a bólét - ha szereted az erősebb italokat, bátran adj hozzá többet.
Hagyd állni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek, majd töltsd karácsonyi bögrébe, ízlés szerint díszítheted gyümölcsdarabokkal vagy fahéjrúddal.