Forrás: FB: Varenie je radosť.
Szlovák pirohy
A cseh konyha különös figyelmet fordít erre a hagyományos szlovák ételre, ezért elhozzuk Önnek az édes túrós lepény receptjét.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g sima liszt
- 1 tojás
- 200 ml Melegvíz
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 500 g Túró
- 100 g Cukor
- 1 vanília cukor
- 2 tojássárgája
A feltéthez:
- 100 g Vaj
- 100 g Zsemlemorzsa
Eljárás
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá a tojásokat, majd fokozatosan öntsük hozzá a meleg vizet. Gyúrjuk simára a tésztát, és hagyjuk egy ruhával letakarva pihenni kb. 20 percig.
Közben készítse el a tölteléket. Keverjük össze a túrót a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgájával.
A pihentetett tésztát kb. 1 mm vastagságú lappá sodorjuk, és 7-8 cm átmérőjű köröket vágunk belőle.
Tegyünk egy teáskanálnyi tölteléket mindegyik körre, a széleket kenjük meg vízzel, és zárjuk össze háromszöggé vagy félholddá. A széleket jól összenyomjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Főzzük a pierogit forrásban lévő sós vízben körülbelül 3-4 percig.
Olvassza fel a vajat egy serpenyőben, és pirítsa aranybarnára a zsemlemorzsát.
A főtt pierogit lecsepegtetjük, tányérokba szedjük, és a tetejére vajas zsemlemorzsát szórunk.