Forrás: manyakotic from Canva
Szőlőbefőtt
Szőlőbefőtt készítése igazán egyszerű és általában három napot vesz igénybe. Mindenkit elkápráztathatsz ezzel a finom, saját készítésű, gyümölcsös desszerttel.
Hozzávalók
- 1 kg szőlő (világos szemű)
- 500 g cukor
- 1⁄2 citrom levét
- 7 dl víz
Eljárás
Nap: Az egészben hagyott szőlőszemeket alaposan mossuk meg és húzzuk le a bogyókat a szárról. Tegyük egy tálba, öntsük rá 3 deci vizet, majd hagyjuk állni egy napig.
Nap: Szűrjük le a szőlőről a vizet, majd adjunk hozzá 500 g cukrot és öntsünk rá 4 deci vizet. Ismét hagyjuk állni egy napig.
Nap: Szűrjük le a gyümölcsről a cukros vizet egy fazékba, adjuk hozzá a citromlevet és a maradék vizet. Főzzük fel lassú tűzön és addig főzzük, amíg a szőlő szemek átlátszóvá nem válnak. Majd közvetlenül a főzés után töltsük steril befőttes üvegekbe és szorosan zárjuk le.
Megjegyzés: A szőlőbefőtt tökéletes desszertekhez, sütikhez vagy akár a reggeli müzli mellé is.