Forrás: Mariha-kitchen from Canva
Szőlőlekvár
A szőlőlekvár finom és egyszerűen elkészíthető, amivel bőséges és ínycsiklandó reggeliket készíthetünk az egész családnak. Tökéletes választás, ha szeretnénk valami különlegeset tálalni a reggelikhez, de akár desszertekhez és süteményekhez is használhatjuk.
Hozzávalók
- 5 kg szőlő
- 1 kg cukor
- 1 citrom leve
- 1 rúd vanília
Eljárás
Mindenekelőtt jól mossuk meg a szőlőt, majd szedjük szemre.
Tegyük a szőlőszemet egy nagy lábasba, adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy ne égjen le a szőlő, és lassú tűzön kezdjük el főzni.
Amikor a szőlő megfőtt, szűrjük át az egészet egy rétegre hajtott gézen vagy szűrőn.
Az így kapott szőlőlevet ismét tegyük egy lábasba, adjunk hozzá cukrot, a citrom levét és a vaníliarudat, majd kezdjük el főzni.
A lekvárt addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy egy csepp lekvárt teszünk egy hideg tányérra, ha nem folyik szét, akkor kész.
Töltsük a még forró lekvárt előre elkészített, leforrázott üvegekbe, majd azonnal zárjuk le őket. Állítsuk fejjel lefelé és hagyjuk így kihűlni.