Forrás: canva
Tafelspitz
A Tafelspitz Ausztria nemzeti ételnek számít, de Magyarországon is közkedvelt. Ez a főétel marhahúsból készül, ami hosszú, lassú főzés során válik igazán puha és ízletessé.
Hozzávalók
- 1 kg marhalapocka vagy hasaalj
- 2 ks száraz fehér hagyma
- Pár zellerszárral, sárgarépával petrezselyemmel babérlevéllel egész borssal és sóval készített zöldségleves
- 1 Fej főtt burgonya
- 1 csokor Petrezselyem
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál ecet
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk őket nagyobb darabokra. Az egész hagymákat átszurkáljuk egy tűvel.
A húst hideg, bő vízbe tesszük, majd lassú tűzön felfőzzük. Amikor már forródik, a zöldségeket, a fűszereket, a sót és a borsot is hozzáadjuk.
Kb. 2 órán át (vagy amíg a hús meg nem puhul) takarék lángra tesszük és főzzük. Közben többször leszedjük a habját.
Amikor a hús már megpuhult, kivesszük a levesből, és letakarva pihentetjük egy kicsit.
A levest leszűrjük, majd visszatesszük a tűzhelyre, és addig forraljuk, amíg kezd sűrű lenni.
Egy erős villával széttépik a puhára főtt húst, majd meleg tálba rakjuk.
Az olívaolajat, az ecetet, a sót és a borsot összekeverjük, és ezzel meglocsoljuk a húst.
A főtt burgonyát és a petrezselymet a tál közepén elhelyezzük, majd a húsra halmozzuk.
A megmaradt levest melegítjük, és a tetején eloszlatjuk.