Forrás: Pixabay: sharonang
Thai ropogós sült hal tamarind mártással
A számtalan finomság közül kiemelkedik a thaiföldi ropogós hal tamarindmártással, amelynek finom kombinációját a pelyhes, ropogós hal tökéletesen ellensúlyozza a tamarindmártás savanykás édessége.
Hozzávalók
- 600 g Fehér halfilé
- só ízlés szerint
- 1 csésze Kukoricaliszt
- Olaj a mélysütéshez
- 2 Nagy mogyoróhagyma, apróra vágva
- 3 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál Chilipehely (nem kötelező, vagy ízlés szerint)
- 4 EL Tamarind paszta
- 3 EL Halszósz
- 3 EL Barna cukor
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy a halfiléket sóval ízesítjük, és körülbelül 10 percig hagyjuk állni. Ez nemcsak ízesít, hanem segít eltávolítani a felesleges nedvességet a halból, ami a sütés közbeni ropogósabbá teszi a halat.
Amíg várakozik, állítson fel egy állomást a mélysütéshez. Itt egy profi tipp: használjon wokot a mélysütéshez, mivel az egyenletesen melegszik fel, és így jobban kontrollálhatja a hőfokot. Öntsön annyi olajat, hogy a hal teljesen elmerüljön benne, és közepes lángon melegítse fel.
A halfiléket kukoricalisztbe mártjuk, hogy egyenletesen bevonjuk őket. Ez segít elérni a kívánt ropogós külsőt.
Ha az olaj elég forró (ezt úgy ellenőrizheti, hogy egy kis kenyérdarabot beledob az olajba; ha sistereg és aranyszínűvé válik, az olaj készen van), óvatosan tegye bele a halfiléket. Legyünk óvatosak, mert az olaj kifröccsenhet.
Süsse a halat világosbarnára és ropogósra, időnként megforgatva. Ez oldalanként körülbelül 5-7 percet vesz igénybe, a filé vastagságától függően. A ropogósra sült halat konyhai papíron lecsepegtetjük, hogy felszívja a felesleges olajat.
Tartsa melegen a sült halat, amíg elkészíti a tamarindmártást. Egy külön serpenyőben közepes lángon hevítsünk olajat. Adjuk hozzá az apróra vágott mogyoróhagymát, a felaprított fokhagymát és a chilipelyhet. Párolja, amíg aranybarna és aromás lesz.
Adjuk hozzá a tamarindpasztát, a halszószt és a barna cukrot. Addig keverjük, amíg jól össze nem keveredik. A keverék sűrű, ragacsos és fényes lesz. Kóstolja meg; ha túl fanyar, adjon hozzá több cukrot, ha pedig túl édes, adjon hozzá több halszószt. Minden az egyensúlyról szól.
Végül közvetlenül tálalás előtt öntse rá a tamarindmártást a ropogós halra. Ne feledje, ne fedje túl korán a halat a mártással, mert elázik.
És voilá! Megvan a tálalásra kész, ínycsiklandozó thai ropogós hal tamarind mártással. Ez a recept az ízek egyensúlyáról szól - a savanykás-édes tamarindszósz és a hal ropogós íze. Jó étvágyat!