Tipikus magyaros, laktató Paradicsomos bab
A Paradicsomos bab egy tipikus magyaros, laktató étel, mely gazdag rostokban és fehérjében. A hűvösebb napokon ideális választás lehet, mert önmagában és egy szelet kenyérrel is nagyon laktató.
Hozzávalók
- 500 g száraz bab
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál étolaj
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1 csokor Petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
A babot előző este áztassuk be.
Másnap csepegtessük le a babot és öntsünk rá friss vizet úgy, hogy ellepje.
Adjuk hozzá a babhoz a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát, majd főzzük kb. 30-40 percig, vagy amíg a bab meg nem puhul.
Egy másik edényben hevítsünk fel egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát, és közepes lángon pároljuk üvegesre.
Vegyük le a tűzről az edényt, és keverjük bele a pirospaprikát.
Öntsük rá a hámozott paradicsomot, majd főzzük 10 percig.
Ezt a paradicsomos alapot öntsük a babhoz, majd sózzuk és borsozzuk meg.
Főzzük további 15 percig, majd adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, és főzzük még 5 percig.
Tálaljuk friss kenyérrel.