Forrás: Pixabay
Tökéletes görög spenótos- fetás Spanakopita pite
Ez az autentikus görög Spanakopita, más néven spenótos és fetasajtos pite, egy klasszikus, spenóttal és fetasajttal töltött sós tészta, amelyet ropogós, foszlós tésztakéregbe burkolnak. Szívet melengető, laktató, és tökéletes étel a nap bármely szakában.
Hozzávalók
- 1 lb Spenótlevelek
- 1⁄2 csésze olívaolaj
- 2 Nagy hagyma, apróra vágva
- 2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 2 font Feta sajt, morzsolt
- 1 Kötet Kapor, apróra vágva
- 4 Tojás, felvert tojás
- 1 teáskanál szerecsendió
- só és bors ízlés szerint
- 1 pack Phyllo tészta felolvasztva
- 1⁄2 csésze vaj, olvasztott
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 180°C-ra (350°F).
Öblítse le a spenótot, és vágja finomra. Tegyük egy tálba, és tegyük félre.
Az olívaolaj felét melegítsük fel egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, és főzzük, amíg megpuhul és aranybarnára pirul. Adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük további 2 percig.
Adjuk hozzá a serpenyőbe az apróra vágott spenótot, és főzzük, amíg megfonnyad. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre hűlni.
Egy nagy tálban keverjük össze az összetört fetát a kaporral, a tojással, a szerecsendióval, a sóval és a borssal. Adjuk ezt a kihűlt spenóthoz, és alaposan keverjük össze.
Egy tepsit kikenünk az olvasztott vaj egy részével. Fektessünk rá egy lapot a foszlós tésztából, és kenjük meg még több vajjal. Ismételjük meg ezt a folyamatot a tésztalapok felével.
A spenótos-feta keveréket egyenletesen terítsük el a tésztán.
Rétegezzük a maradék lapokat a keverék tetejére, mindegyik lapot megvajazva.
Vágjuk négyzetekre vagy háromszögekre, és süssük kb. 1 órán át, vagy amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
Tálalás előtt néhány percig hagyjuk hűlni a spanakopitát.