Forrás: Pixabay : EME
Újévi perec
Az újévi perec hagyományos sütemény, melyet főként Németországban és a német nyelvű országokban sütnek és ajándékoznak újévkor. A perec szerencsét és áldást szimbolizál az új évre. A perec édes, puha, könnyed, és isteni ízű vajjal vagy lekvárral.
Hozzávalók
Tészta
- 500 g liszt
- 1 Csomag szárított élesztő
- 80 g cukor
- 250 ml tej
- 1 Pinch só
- 1 Darab sárgája
- 80 g lágyított vaj
Dekoráció
- 1 Darab sárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 evőkanál Darált cukor
Eljárás
1. Az újévi perec elkészítéséhez először keverje össze az élesztőt egy tálban a cukorral és a langyos tejjel, amíg a cukor és az élesztő fel nem oldódik.
2. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, és nyomjunk egy mélyedést a közepére. Adjuk hozzá a élesztőkeveréket, a sót, a tojássárgáját és a lágy vajat, majd kezünkkel vagy egy dagasztókarokkal ellátott mixerrel gyúrjuk sima tésztává.
3. Takarja le a tésztát és hagyja meleg helyen kb. 1 órán keresztül kelni, amíg megduplázódik.
4. A tésztát ismételten gyorsan átgyúrjuk egy lisztezett munkafelületen, majd rudat formálunk belőle, és pretzel formába rendezzük. A pretzel végét jól nyomjuk össze.
5. A maradék tojássárgáját felverjük a tejjel, és megkenjük vele az újévi perecet. Megszórjuk a perecet durván őrölt cukorral.
6. A előmelegített sütőben süssük a szilveszteri perecet 180 °C-on (légkeveréses 160 °C-on) körülbelül 30 percig, amíg aranybarnára sül.
7. Hagyd hűlni és élvezd! Jól illik az ünnepnapok reggelijéhez is.