HIRDETŐ

Forrás: Pixabay : EME

Újévi perec

Az újévi perec hagyományos sütemény, melyet főként Németországban és a német nyelvű országokban sütnek és ajándékoznak újévkor. A perec szerencsét és áldást szimbolizál az új évre. A perec édes, puha, könnyed, és isteni ízű vajjal vagy lekvárral.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
6

Tészta

  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 1 Csomag szárított élesztő Hozzáadott
  • 80 g cukor Hozzáadott
  • 250 ml tej Hozzáadott
  • 1 Pinch Hozzáadott
  • 1 Darab sárgája Hozzáadott
  • 80 g lágyított vaj Hozzáadott

Dekoráció

  • 1 Darab sárgája Hozzáadott
  • 1 evőkanál tej Hozzáadott
  • 1 evőkanál Darált cukor Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

1. Az újévi perec elkészítéséhez először keverje össze az élesztőt egy tálban a cukorral és a langyos tejjel, amíg a cukor és az élesztő fel nem oldódik.

2. Lépés

2. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, és nyomjunk egy mélyedést a közepére. Adjuk hozzá a élesztőkeveréket, a sót, a tojássárgáját és a lágy vajat, majd kezünkkel vagy egy dagasztókarokkal ellátott mixerrel gyúrjuk sima tésztává.

3. Lépés

3. Takarja le a tésztát és hagyja meleg helyen kb. 1 órán keresztül kelni, amíg megduplázódik.

4. Lépés

4. A tésztát ismételten gyorsan átgyúrjuk egy lisztezett munkafelületen, majd rudat formálunk belőle, és pretzel formába rendezzük. A pretzel végét jól nyomjuk össze.

5. Lépés

5. A maradék tojássárgáját felverjük a tejjel, és megkenjük vele az újévi perecet. Megszórjuk a perecet durván őrölt cukorral.

6. Lépés

6. A előmelegített sütőben süssük a szilveszteri perecet 180 °C-on (légkeveréses 160 °C-on) körülbelül 30 percig, amíg aranybarnára sül.

7. Lépés

7. Hagyd hűlni és élvezd! Jól illik az ünnepnapok reggelijéhez is.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új