Forrás: FB: Virtuális menza
Vadas mártás recept zsemlegombóccal
A vadas mártás a magyar konyha egyik kiemelkedő és évszázados hagyományokkal rendelkező specialitása. A gazdagon fűszerezett, sűrű, krémes mártás tökéletesen illik a puha zsemlegombóchoz, amelyeket a vadas mártásban tálalunk. Az elegáns, de mégis rusztikus, és ízletes szintjén igazán kiemeli az étel jellegzetes ízeit.
Hozzávalók
Vadas mártás
- 500 g szarvashús (vagy marhahús)
- 2 ks répa
- 1 ks fehérrépa
- 1 ks petrezselyemgyökér
- 1 ks vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- 1 ks babérlevél
- 10 szem bors
- 2 ek ecet
- 1 csokor Petrezselyem
- 2 ek liszt
- 2 ek cukor
Zsemlegombóc
- 4 ks zsemle
- 200 ml tej
- 2 ks tojás
- 1 tk só
- 1 kés étel szerecsendió
- 2 ek vaj
Eljárás
Vágja a húst, és a borba beletesszük a fűszerekkel együtt, majd hagyjuk állni egy éjszakán át.
Másnap a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a vajon üvegesre pároljuk.
A répákat és a fehérrépát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymás keverékhez, és tovább pároljuk.
A húst leszűrjük, a bort félretesszük, a húst a zöldségekhez adjuk, megszórjuk a liszttel, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, az ecetet, a zöldségfőzőlevet, végül a bort.
Mindezt kb. 2 órán keresztül gyöngyöző forralással főzzük, míg a hús megpuhul.
Közben a zsemléket felkockázzuk, a tejben beáztatjuk, kinyomkodjuk, a tojással, sóval, szerecsendióval összedolgozzuk, majd cseppnyi vajjal kikent kézzel gombócokat formázunk belőle.
A gombócokat lobogó, sós vízben főzzük 5-8 percig, majd szűrőkanállal kiszedjük.
A vadas mártást a zsemlegombócokkal tálaljuk.