Forrás: Pixabay : chefjoannabarajas
Vajas sárgarépa recept
Szeretem ezt a vajas répa receptet, mert gyors, egészséges és finom. Olyan gyakran készítettem már ezt a receptet, hogy már nem ismerem fel a sárgarépasalátában a csontvelőt - minden egyes sárgarépa ízletes és édes a megfelelő mennyiségű vajjal és cukorral.
Hozzávalók
- 1 kg Sárgarépa
- 50 g vaj
- 1 Teáskanál cukor
- só és bors ízlés szerint
- Néhány szál friss petrezselyem a díszítéshez
Eljárás
A vajas sárgarépa elkészítéséhez először hámozzuk meg és szeleteljük fel a sárgarépát. Véleményem szerint az a legjobb, ha a sárgarépát nem túl vékonyra szeleteljük - így kicsit harapósabb lesz, és javítja a kész étel állagát.
Forraljon fel elegendő vizet egy nagy serpenyőben, és sózza meg, mielőtt beleteszi a sárgarépát. Főzzük a sárgarépát kb. 10 percig, amíg éppen elég puha lesz ahhoz, hogy megszúrjuk, de még mindig van benne némi harapás. Csöpögtesse le a sárgarépát, mielőtt túl puha lenne.
Az imént használt üres serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Ezután adjuk hozzá a cukrot, és rövid ideig karamellizáljuk. A cukornak nem szabad túl sötétnek lennie, különben kesernyés íze lehet.
Tegye vissza a lecsöpögtetett sárgarépát a serpenyőbe, és alaposan keverje össze a vaj-cukor keverékkel. A sárgarépának most már kissé fényesnek kell lennie, és a vaj és a cukor édes illatának be kell töltenie a szobát. Hagyja a sárgarépát alacsony hőfokon még néhány percig, hogy az ízek teljesen kifejlődjenek.
A vajas sárgarépát sóval és borssal ízesítjük, és tálaláskor megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel. Tökéletes köret a főételhez.