Forrás: Pixabay: Einladung_zum_Essen
Végső grillezett zöldség burger
Ez a recept nemcsak vegetáriánusok és vegánok számára tökéletes, hanem bárki számára, aki a hagyományos hamburgerek ízletes és egészségesebb alternatíváját szeretné élvezni.
Hozzávalók
- 1 konzervek Fekete bab, lecsepegtetve és leöblítve.
- 1⁄2 Zöldpaprika, vastag darabokra vágva
- 1⁄2 Fehér hagyma, apróra vágva
- 2 szegfűszeg Fokhagyma, hámozva
- 1 Tojás (vegán változathoz használjon lenmag tojást)
- 1 evőkanál chilipor
- 1 evőkanál Frissen őrölt kömény
- 1 teáskanál Sriracha szósz, (opcionális a csípős hatásért)
- 1⁄2 csésze Zsemlemorzsa, (használhat gluténmentes kenyeret is, ha szeretné)
- só és bors ízlés szerint
- 4 Teljes kiőrlésű zsemle
- Tetszés szerinti feltét: saláta, paradicsom, savanyúság, uborka, lilahagyma, mustár, ketchup stb.
Eljárás
Egy konyhai robotgépben pépesítsük a hagymát, a paprikát és a fokhagymát, amíg apróra nem daráljuk, vigyázzunk, hogy ne dolgozzuk túl, meg akarunk tartani egy kis textúrát.
Csöpögtesse le a fekete babot, de a folyadékból kb. egy evőkanálnyit hagyjon meg, ez ad nedvességet a pogácsáknak.
Egy nagy tálban villával pépesítse a fekete babot, amíg sűrű és pépes nem lesz. Ez lesz a vega burgerünk alapja, ezért ügyeljünk arra, hogy alaposan pépesítsük.
A feldolgozott zöldségekhez adjuk hozzá a köményt, a chiliport, a sót, a borsot és a Srirachát. Keverje vagy dolgozza még egy kicsit, amíg ezek az összetevők jól beépülnek, és egyedi ízeket adnak a keverékhez.
Ezt a keveréket tegye át a tálba a babpürével együtt. Adjuk hozzá a tojást és a zsemlemorzsát, ez kiváló kötőanyagként fogja összetartani a pogácsákat.
Osszuk a keveréket négy pogácsára. Ha úgy találja, hogy a keverék túl ragacsos, adjon hozzá még egy kis zsemlemorzsát. Formázza meg a pogácsákat, helyezze őket egy tányérra, fedje le fóliával, és sütés előtt egy órára tegye a hűtőbe. Ez a lépés azért fontos, mert így a pogácsák megtartják alakjukat a grillezés során.
Melegítse elő a grillt, és enyhén olajozza be a grillrácsot. Helyezze a húspogácsákat a grillre, és hagyja őket oldalanként kb. 4-5 percig sülni, vagy amíg át nem melegszik, és a grillben nem látszanak a nyomok. Ne siessünk el, és ne nyomjuk le a hamburgereket, szaftos, nem pedig kifacsart hamburgert szeretnénk.
Ha szeretné, pirítsa meg a zsemléket a grillen, majd állítsa össze a hamburgereket a kedvenc feltétjeivel. És máris kész a nagyszerű grillezett vega burger.