Forrás: Unsplash
Végső vegán lencse bolognai tészta
Gazdag, kiadós és hihetetlenül ízletes, ez az olasz ihletésű klasszikus kényelmi étel vegán változatot kapott, és ugyanolyan jóllakottságot nyújt, bűntudat nélkül.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 Nagy sárga hagyma, apróra vágva
- 2 Nagy sárgarépa, meghámozva és apróra vágva
- 2 szárak Zeller, apróra vágva
- 4 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1 csésze Szárított lencse, alaposan leöblítve
- 1 Nagy doboz zúzott paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1⁄2 teáskanál Pirospaprika pehely (opcionális, a csípősség kedvéért)
- só és bors ízlés szerint
- 1⁄2 csésze Friss bazsalikom, durvára vágva (nem kötelező a díszítéshez)
- Választható tészta (a kategória fenntartásához biztosítsa, hogy gluténmentes legyen)
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy nagy fazékban közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat. Úgy tapasztalom, hogy ez mindig jobban kihozza a zöldségek ízét.
Adja hozzá az apróra vágott hagymát, sárgarépát és zellert a fazékhoz. Párolja ezeket a hozzávalókat körülbelül 5-7 percig. Azt akarjuk, hogy kissé megpuhuljanak, a hagyma pedig áttetszővé váljon, ez ad egy kellemes édességet, amely kiegyensúlyozza a paradicsomból származó savasságot.
Keverjük bele a felaprított fokhagymát, és pirítsuk még egy percig. A fokhagyma aromája nagyon hívogató lesz.
Adja hozzá a leöblített lencsét a fazékhoz. A lencsét mindig alaposan átöblítem, hogy eltávolítsam a törmeléket és csökkentsem a természetes keserűségét.
Ezután adjuk hozzá a zúzott paradicsomot, a paradicsompürét, a szárított bazsalikomot, a szárított oregánót és a pirospaprikapelyhet, ha használjuk. A paradicsompüré sűrű, gazdag paradicsomízt ad a zúzott paradicsom friss, világos jegyeinek ellensúlyozására.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk főni körülbelül 25-30 percig. Ügyeljünk arra, hogy időnként megkeverjük, hogy megakadályozzuk a ragadást és az egyenletes főzést. A lencsének puhának kell lennie, de még megtartja a formáját.
Amíg a mártás főzésére vár, a tésztát a csomagolás utasításai szerint elkészítheti. Én gyakran választok gluténmentes spagettit, hogy megőrizzem a gluténmentes kategóriánkat.
Ha a szósz elkészült, és a lencse megpuhult, vagy közvetlenül a tésztához keverjük, vagy a tetején tálaljuk. Én néha szeretek egy keveset félretenni, hogy a tetejére tegyem az extra kiadósabbá.
Ne felejtsen el friss bazsalikommal díszíteni - kellemes frissességet kölcsönöz, és igazán feldobja a tálalást.
Melegen tálalva élvezze az ízek rétegeit, az édes zöldségektől a fanyar paradicsomig, jól kísérő tésztával.