Forrás: freepik
Zuzapörkölt
A Zuzapörkölt egy nagy népszerűségnek örvendő hagyományos magyar étel, amely hasított csontú disznóhúsból, sok-sok hagymából és természetesen paprikából készül. Egyszerű az elkészítése, mégis ízletes, tartalmas finomság, amely a magyar konyha fenegyereke.
Hozzávalók
- 1 kg disznózúza
- 2 Fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál édesnemes paprika
- 1 kiskanál csípős paprika (elhagyható)
- 1 csokor Petrezselyem
- 2 paradicsom
- 1 Paprika
- 4 ks krumpli
- só
- őrölt bors
- zsír vagy olaj
Eljárás
A zúzát mossuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra. A hagymát aprítsuk fel és dinszteljük meg a zsírban üvegesre.
Adjuk hozzá a zúzát és pirítsuk át.
A húsdarabokat a hagymára szórjuk, majd alaposan átforgatjuk az összes darabot.
A húst megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük vízzel annyival, hogy ellepje a húst.
Lefedve, közepes lángon főzzük kb. 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús szétesik. Ha szükséges, közben pótoljuk a vizet.
Ha a hús már majdnem szétesik, akkor szűrjük le a levét és külön serpenyőben pirítsuk meg a leöblített, meghámozott krumplit, majd öntsük rá a levet és főzzük puhára.
Ha a krumpli készen van, a pörkölt levét adjuk hozzá és az egészet jól keverjük össze.
Tálaláskor díszíthetjük petrezselyemmel és darált paprikával.