Forrás: PeteerS for iStockPhotos
A kenderes homokos keksz receptje
Imádok Heidesandot sütni, különösen karácsonykor. Ez a klasszikus észak-német tészta csodálatosan omlós, és szó szerint elolvad a szánkban. Számtalanszor elkészítettem már ezt a receptet, és az eredmény minden alkalommal fantasztikus volt. Egy kis türelmet igényel, de mindenképpen megéri.
Hozzávalók
- 200 g lágyított vaj
- 200 g cukor
- 1 sárgája
- 300 g liszt
- 1 Pinch só
- 2 Teáskanál Bourbon vaníliás cukor
- 50 g Apróra vágott mandula
Eljárás
A füzes homokos keksz sütéséhez először tegye a megpuhított vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot egy tálba, és verje krémesre. Én ehhez szeretem a kézi mixeremet használni, de a habverő is ugyanolyan jól működik. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és keverjük jól össze.
Ezután adjuk hozzá a lisztet és egy csipet sót. Gyúrjunk mindent jól össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Úgy tapasztalom, hogy ehhez a legjobb, ha a kezünket használjuk. Lehet, hogy kicsit ragacsosnak fog tűnni, de ne aggódjon, ez normális.
Az apróra vágott mandulát gyúrjuk bele a tésztába. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább két órára. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (felső/alsó hőfok).
A kihűlt tésztát kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Hagyjuk a kenderes kekszeket kissé kihűlni a tepsiben, frissen a sütőből még kissé puhák, de ahogy hűlnek, megszilárdulnak.