Amerikai Chilis bab bográcsban
Az Amerika déli részeiről származó, ízletes chillis bab leves, amelyet bográcsban készítünk. Tökéletes választás hideg napokra, vagy egy hosszú túra végén fogyasztva. A bab és hús kombinációja, valamint a pikáns fűszerek érdekes ízharmóniát alkotnak.
Hozzávalók
- 500 g marhahús
- 500 g vörösbab/kidney bab
- 3 ks kaliforniai zöldpaprika
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 csokor Petrezselyem
- olaj
- só, bors
- Piros paprika (őrölt), cayenne bors
- 2 babérlevél
- 4 dl paradicsomlé
- 2 dl sör
- 2 evőkanál cukor
- Csípőspaprika (ízlés szerint)
Eljárás
Először a babot áztassuk be legalább 6 órára előre, vagy használjunk konzervbabot.
A marhahúst kockára vágjuk, a hagymát, fokhagymát aprítjuk.
A babot és a húst is előfőzzük külön-külön, majd a levet félretesszük.
Olajon pároljuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a babot, a húst és a fűszereket.
Öntsünk hozzá egy kevés levet, majd fedjük le és főzzük 1-2 órát.
Amikor a hús már majdnem kész, adjuk hozzá a zöldpaprikát és a paradicsomlét.
Főzzük tovább további 30-45 percig.
Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük.
A végén öntsük hozzá a sört és a cukrot, majd keverjük jól össze.
Tálaljuk forrón, friss, ropogós kenyerrel.