Anyukám szilvás gombóca / Szilvás golyó
A legjobb szilvás gombóc általában az anyukánktól származik ❤ Ez rám is vonatkozik, mert soha máshol nem ettem jobbat. Hiszem, hogy ha meg is van a bevált recepted, legalább inspirállak ezzel.
Hozzávalók
Tészta
- 1 kg krumpli
- 350 g finom liszt
- kis egy só
Töltelék
- Szilva igény szerint
- porcukor
- 2 ek kakaó
Csomagoláshoz
- 300 g zsemlemorzsa
- 2 dl kristálycukor
- 1 dl porcukor
- 1⁄2 dl olaj
- vaj
Eljárás
A főtt burgonyát szétnyomjuk, picit sózzuk, és liszttel összekeverjük. Félpuha, lágy tésztát kell kapnunk.
Keverjük össze a szilvát a cukorral és a kakaóval. Ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot és kakaót.
A tésztát kb.6-7 mm vastagságúra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Mindegyik tésztára tegyünk 1,5 szilvát, és jól zárjuk le. Egy golyó/gomboc formát kellene kapnunk 🙂
Tegye a gombócot forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Amikor a gombócok a tetejére úsznak, onnantól kezdve számoljuk az időt, és 10 percig főzzük. Vegye ki a kész gombócokat a vízből, és keverje össze egy darab vajjal.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és gyakran kevergetve, lassan szép barnára sütjük. A még forró zsemlemorzsához hozzáadjuk a kristály- és porcukrot, és összekeverjük. A gombocét összekeverjük zsemlemorzsával és már tálalhatjuk is👌 Jó étvágyat !!!
Továbi receptet találsz a blogomon cesminazuenal.blogspot.com vagy a Youtube csatornámon