Forrás: Pixabay: phuonghoangthuy
Burgundi marharagu
A burgundi marharagu lassan, türelemmel elkészített, ízletes, gazdag étel, ami akár egy hideg téli napon is felmelegíti a hangulatot. Érdemes jó minőségű húst és bort használni hozzá, hogy a végeredmény valóban kiemelkedő legyen.
Hozzávalók
- 800 g marhalábszár
- 3 evőkanál olaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 Fej zellergumó
- 1 l burgundi vörösbor
- 3 Szál Kakukkfű
- 2 babérlevél
- só
- őrölt bors
- kis maréknyi petrezselyem
Eljárás
A marhalábszárat vágjuk kockákra. Véleményem szerint ezt egyszerűbb gyufásdoboz nagyságú darabokra vágni, mert így nem veszíti el a formáját hosszú főzés közben.
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítjuk, a sárgarépát, zellergumót felkockázzuk. Mivel a zöldségek is fontos szerepet játszanak a végeredményben, érdemes a zöldségeket is nagyobb darabokban hagyni, nem túl apróra vágni.
A marhahúst forró olajban nagy lángon átsütjük. Célszerű lehet kisebb adagokban először a húst megpirítani, majd kivenni, majd egy külön edényben a zöldségeket is kissé átpirítani. Így nyugodt körülmények között lehet a húst is, és a zöldségeket is elérni a kellő ízhatárra.
A zöldségeket hozzáadjuk a húshoz, majd felöntjük a borral. Fontos, hogy jó minőségű bort használjunk a főzéshez, mert a bor íze nagyon meghatározó lesz az ételben. A burgundi bor az ideális választás, de ha nincs kéznél, egy jó minőségű vörösborral is kiváló lesz.
Hozzáadjuk a kakukkfüvet, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Kevés sóval és borssal kezdjük, majd a végén ízlés szerint lehet még hozzáadni.
Lefedve, alacsony lángon, lassan két órán át főzzük, amíg a hús szétesik. Fontos, hogy lassú tűzön, hosszan főzzük a húst, hogy igazán omlós legyen.
Friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.