Forrás: Youtube
Csikós tokány bográcsban
Nem véletlenül hozok ennyi bográcsos receptet, hiszen ezeknek van a legjobb hangulata.
Hozzávalók
A raguhoz
- 200 g kenyérszalonna
- 800 Fej hagyma kb g
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ks paradicsom kb g
- 2 ks paprika kb g
- 1 kg sertéslapocka
- 2 ek darált édes paprika
- 2 ek paprikakrém
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- só
- 2 ek Majoránna
- 2 ek liszt
- 300 g tejföl
A vajas galuskához
- 360 g liszt
- 210 g vaj
- 5 ks tojás
- só
A tálaláshoz
- 1 csokor friss petrezselyem
Eljárás
A szalonnát kis kockákra vágjuk, majd kisütjük a zsírját. Kivesszük a bográcsból, és beletesszük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd 3-4 percig pirítjuk a szalonnazsíron. Hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát is, és további 2-3 perc pirítás után felöntjük kb. 200 ml vízzel.
Amíg fő az alap, csíkokra vágjuk a húst. Ha a bográcsban lévő víz elpárolgott, hozzáadjuk a húst az alaphoz, és 2-3 percig pirítjuk. Visszatesszük a szalonna bőrét is a bográcsba, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ha felforrt, belekanalazzuk a bográcsba a darált paprikát és a paprikakrémet is, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a borsot, a köményt, és megsózzuk. Addig főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul, ez kb. 2-3 órát sz igénybe. Közben pótoljuk a vizet.
Míg fő a ragu, a galuskához egy tálba tesszük a lisztet, a vajat és a tojásokat, megsózzuk, majd jól összekeverjük. Bő, enyhén sós, lobogó vízben 2-3 perc alatt készre főzzük a kiszaggatott nokedliket, majd átmossuk.
Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a majorannát, majd behabarjuk az ételt. A habaráshoz egy kis tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tejfölt, majd jól összekeverjük. 1-2 evőkanálnyi szaftot merünk a habaráshoz, és ezzel is elkeverjük, majd lassan a raguhoz csorgatjuk. Egyet forralunk rajta, és már tálalhatunk is.
Tálaláshoz friss, apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.