Édes-savanyú Kapros tökfőzelék nyárra4
A kapros tökfőzelék klasszikus magyar étel, amely egyszerű összetevőkből készül és igazi kerti ízélményt nyújt. Az édeskés tök szerkezete tökéletesen illeszkedik a finoman savanyú kapor ízvilágához. Ideális nyári vagy őszi ebéd, amikor is a természetben minden bőségesen rendelkezésre áll.
Hozzávalók
- 1 kg sütőtök
- 1 csokor kapor
- 2 Fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál bors
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 l víz
Eljárás
A sütőtököt meghámozzuk és kockákra vágjuk. Két fej vöröshagymát és a fokhagymákat apróra felvágjuk.
Egy nagy, mély serpenyőben olívaolajat melegítünk. Hozzáadjuk a hagymát és fokhagymát, és néhány percig sütjük, amíg üveges nem lesz.
Hozzáadjuk a sütőtököt, megszórjuk sóval és borssal, majd felöntjük a vízzel és lassú tűzön főzzük kb. 20 percig.
Amíg a tök fő, addig összekeverjük a lisztet a tejföllel, hogy sima masszát kapjunk.
A kaprot apróra vágjuk és a főző tökönkhez adjuk azt, majd az egész masszát besűrítjük a tejfölös liszttel.
Körülbelül 10 percig főzzük, míg a tök teljesen meg nem puhul és a szósz besűrűsödik.