Egyszerű meggyes sütemény
Az édes, piskótaszerű sütemény tetején gazdagon helyezkedik el a savanykás meggy. A süti nemcsak finom, de dekoratív is.
Hozzávalók
A tésztához:
- 2 bögre liszt
- 1⁄2 bögre porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1⁄2 bögre hideg vaj
- 1 ks tojás
- 2 evőkanál hideg víz
A krémhez:
- 500 g mascarpone sajt
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1⁄2 bögre cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál tej
- 1 Csomag Zselatin
A tetejére:
- 400 g magozott meggy
- 1⁄4 bögre porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál Keményítő
- 1 evőkanál rum
Eljárás
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és egy robotgéppel lenyomkodjuk a a liszttel, amíg a tészta morzsás lesz.
Hozzáadjuk a tojást és a vizet, és összegyúrjuk, amíg összeáll egy rugalmas tészta.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát egy kb. 28 cm átmérőjű tortaformába, és a tészta alsó részét megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, vagy amíg az alja enyhén aranybarna színű lesz.
Közben elkészítjük a krémet. A zselatint a tejben felfőzzük, majd hűlni hagyjuk.
A mascarpone sajtot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és a hűtött zselatint egy tálba tesszük, és simára keverjük.
A süteményformába öntjük és a hűtőbe tesszük.
A meggyet összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a keményítővel és a rummal.
Egy serpenyőben felforraljuk a meggyízt, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.
A süteményt kivesszük a hűtőből, és a tetejére simítjuk a meggyet.
Visszatesszük a hűtőbe, hogy a krém és a meggy szilárdodjon.
Szeletekre vágjuk, ízlés szerint tejszínhab tálaljuk.