Forrás: enlightenedmedia2 from Canva
Élesztős búzakenyér
Házi élesztős búzakenyér. Nagyon egyszerű elkészíteni, és a végeredmény haza ízű és illatú lesz. Ha magunk sütjük a kenyerünket, teljes ellenőrzésünk van azon, hogy mi kerül bele. Az élesztős kenyér alapja minden konyhának.
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt
- 30 g friss élesztő
- 1 Csésze melegvíz
- 2 teáskanál Só
- 1 teáskanál cukor
Eljárás
Egy kis edényben oldja fel az élesztőt meleg vízben, adjon hozzá cukrot és hagyja 15 percig, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni.
A nagy tálban keverje össze a lisztet a sóval. Adj hozzá aktív élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, amíg egyneművé nem válik. Ha sikerült, takard le a tálat egy ronggyal és hagyd melegen egy órán át.
Ez idő után a tészta meg kéne dupláznia a térfogatát. Dolgozd át újra kb. 5 percig, majd formálj belőle cipót. Tedd a tésztát zsírozott kenyerforma vagy sütőpapírral bélelt tepsire.
Fedje be a formát egy konyharuhával, és hagyja további 30 percre. Ez alatt az idő alatt a tészta újra meg kell nőnie.
Melegítse elő a sütőt 220°C-ra és süssön kenyeret 30-35 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. A sütés után vegye ki a kenyeret a formából és hagyja hűlni egy rácsra.