Extra csokis húsvéti babka
Egy különlegesen finom kalács, ami tökéletes a húsvéti ünnepi asztalra.
Hozzávalók
Tésztához
- 55 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 1.2 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- só
- 1 ks citrom
- 3 ks tojás
- 15 dkg vaj
Töltelékhez
- 15 dkg étcsokoládé
- 12 dkg vaj
- 4 dkg porcukor
- 1 tk só
- 3 dkg keserű kakaópor
- 10 dkg kandírozott narancshéj
Sziruphoz
- 20 dkg cukor
- 11⁄2 dl víz
Eljárás
A tésztához előző este robotgép segítségével összekeverjük a lisztet, cukrot, tejben felfuttatott élesztőt, sót, citrom héját és a tojásokat.
Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a vajat is. Ebből bucit formázunk és egy kiolajozott tálbanéjszakára a hűtőbe tesszük.
A csokis töltelékhez vígőz segítségével felolvasztjuk a csokit és a vajat. Majd porcukorral, sóval és kakaóporral masszává keverjük.
A hűtőből kivett kelt tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik adagot téglalapra nyújtjuk. Ezt megkenjük a csokis töltelék felével és megszórjuk a narancshéjjal.
Egyik oldalról szorosan feltekerjük, és éles késsel félbevágjuk. A töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács 2 szárát.
Ezt áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adagot is.
1 órás kelesztés után a 190 fokon előmelegített sütőben kb. 30 percig készre sütjük.